неділю, 4 листопада 2012 р.

Здорова тварина має температуру 38-40 град., Пульс 60-90 ударів за хвилину, число дихальних рухів 15-20 на хвилину. Тварина має бадьорий вигляд, добре їсть. Захворіла тварина насамперед відмовляється від корму.
Пика. Інфекційне захворювання, якому найбільш схильні свині у віці від 3 до 12 місяців. Захворювання виникає переважно в жарку пору року. Зараження відбувається через травний тракт (поїдання заражених кормів) і через контакт з хворою твариною. Може захворіти і людина.
Ознаки захворювання. При гострій формі хвороби у свині швидко піднімається температура до 41-42 град, стан пригнічений, свиня тремтить, заривається в підстилку, апетит пропадає, з'являється сильна спрага, розвивається пронос. На шкірі живота з'являються багрово-червоні плями чотирикутної і овальної форми. При натисканні пальцем пляма зникає, після відібрання з'являється знову. Якщо тварині своєчасно не надати допомогу, воно гине через 2 - 4 дні.
При хронічній формі пики уражені ділянки шкіри омертвевают на всю товщину і залишаються на тілі у вигляді панцира. Хронічна форма може також виражатися в запаленні суглобів і поразку серцевих клапанів.
Лікування. Хвору свиню необхідно негайно ізолювати від здорових тварин. Правильний курс лікування може провести тільки ветеринарний працівник.
Вимушений забій свині проводиться при дуже важкому перебігу хвороби, коли застосовуються лікувальні засоби не дали поліпшення. М'ясо прирізаному свині можна використовувати в їжу тільки в добре провареному вигляді.
Чума. Гостре інфекційне захворювання: характерне відміну від пики - поява плям на підошвах ніг. Чума вражає свиней різного віку, виникає в будь-який час року.
Ознаки захворювання. Гостра форма чуми починається високою температурою, ознобом (хвора свиня заривається в підстилку), апетит пропадає, з'являється блювота, пронос, перемежовується з запором, хода стає хиткою. На шкірі живота, шиї, вухах внутрішньої поверхні стегон з'являються червоно-фіолетові плями. У поросят часто бувають судоми, які тривають 10-15 хвилин, потім проходять. Іноді відбувається омертвіння шкіри на вухах, хвості, ногах.
Хвороба триває 5-7 днів і часто закінчується смертю.
Лікування. При появі перших ознак захворювання треба негайно повідомити ветеринарного лікаря, оскільки лікування дає позитивні результати тільки в початковій стадії захворювання.
Тяжкохворих свиней забивають, м'ясо можна використовувати в їжу тільки після ретельної проварки. У засоленому свинячому м'ясі збудник чуми зберігає свою життєздатність протягом 80 днів. Для дезінфекції приміщення та інвентарю найбільш надійно використовувати
2-відсотковий розчин каустичної соди, яким після попереднього очищення від забруднень рясно поливають все приміщення і інвентар.
Дизентерія. Частіше хворіють поросята окремого віку, рідше дорослі свині.
Ознаки захворювання. Хвороба починається підвищенням температури до 41-42 град, безперервними проносами з потугами. Екскременти сірого, рідше землистого або чорного кольору, з домішкою крові.
У більшості тварин апетит зберігається, але вони швидко худнуть і слабшають. У молодняку хвороба триває 2-5 днів, одужання спостерігається рідко. Дорослі свині хворіють близько двох тижнів і в більшості випадків одужують.
Проноси у свиней можуть бути різного походження, тому при їх появі слід відразу ж звернутися у ветлікарню, фахівець визначить захворювання і призначить правильне лікування.
Бронхопневмонія. Найчастіше хворіють поросята 3-6-тижневого віку. Це захворювання є супутником брудного змісту свиней в холодному, сирому приміщенні і поганого, неповноцінного годівлі. Воно заразно.
Ознаки захворювання. Млявість, погіршення апетиту, температура 40-41 град, кашель, чхання, надалі посилення кашлю з виділенням мокротиння. Хвороба триває 2-3 тижні.
При появі захворювання негайно ізолювати хвору тварину, так як до цього захворювання сприйнятливі телята, ягнята. Звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря.
Ящур. Гостре інфекційне захворювання, до якого сприйнятливі також вівці, кози, велику рогату худобу. Люди хворіють рідко.
Ознаки захворювання. Температура підвищується до 40-41 град, поганий апетит, млявість, поява почервоніння і пухлин на віночку копит, в межкопитних щілинах з утворенням пухирців, наповнених рідиною.
Лікування. Насамперед треба забезпечити сухість і чистоту в приміщенні і звернутися до ветеринарного лікаря.
Інфекційний атрофічний риніт - хронічна хвороба свиней, що супроводжується деформацією лицьової частини черепа. Зараження відбувається через органи дихання від хворих свиней, особливо небезпечні хронічно хворі тварини.
Ознаки захворювання. Перша ознака-часте чхання, через деякий час - рясне витікання з носа з домішкою гною. Знижується апетит. Розм'якшуються лицьові кістки, верхня щелепа зміщується в бік.
Заходи боротьби і профілактика. Хвора тварина терміново відгодовують або забивають. Приміщення та прилеглу територію дезінфікують 20-відсоткової суспензією свіжогашеного вапна.
Паратиф поросят. Сприйнятливі поросята в основному у віці до 4-5 місяців.
Ознаки захворювання. Підвищення температури до 41-42 град, втрата апетиту, запор або тривалий пронос, що доводить тварина до виснаження.
Лікування. При появі ознак захворювання звернутися до ветеринарного лікаря. Поросяті дають ацидофільну кисляк - по одній склянці на день. Подальше лікування за вказівкою лікаря.
Для попередження захворювання необхідно створювати хороші умови утримання, повноцінне годування різноманітними доброякісними кормами.
Анемія (недокрів'я) - незаразні захворювання. Виникає у поросят 5-30-денного віку. Основна причина захворювання - нестача в організмі заліза, в результаті чого порушується утворення гемоглобіну в крові. Настає кисневе голодування.
Ознаки захворювання. Порося млявий, блідий, малорухливий, щетина скуйовджена, апетит перекручений (поїдання гною тощо), внаслідок чого з'являється шлунково-кишковий розлад. Якщо не вжити належних заходів, порося через 10-12 днів гине або перетворюється в замірки.
Надання допомоги та профілактика. У раціони супоросной і підсисних свиноматки включають різноманітні високопоживні корми (крім концентратів сухі листочки бобових, морква, мінеральні корми, влітку зелені корми). Поросятам рано починають давати мінеральну підгодівлю, регулярно випускати на прогулянку. Як тільки поросята почнуть пити воду, додавати в неї розчин залізного і мідного купоросу (на 1 л гарячої води 2,5 г залізного і 1 г мідного купоросу). Після розчинення кристалів розчин процідити через ватяний фільтр. Цим же розчином змочувати соски матки. Подальше лікування проводиться за вказівкою спеціаліста.
Отруєння картоплею. Буває при згодовуванні позеленілого або пророслого картоплі, зеленого бадилля.
Ознаки. Тварина турбується, хода стає хиткою, слинотеча, блювання, довго не припиняється понос. На шкірі навколо рота з'являється висип. У важких випадках-судоми. Температура не підвищується.
Допомога при отруєнні. Негайно припиняють згодовування картоплі, промивають шлунок. Дають молоко, проносні засоби, слизові відвари. Проносні засоби: глауберова сіль 25-50 г на один прийом, розчинена в 1 л води; касторову або рослинна олія 20-100 г на прийом. У подальшому постійно дають слизові відвари, призначають дієту (до одужання).
Отруєння буряком. При згодовуванні підгнилого буряків, а також вареної і повільно охолодженої в теплому приміщенні. Це найчастіше буває, якщо запарених з вечора буряк залишають в теплому приміщенні до ранку і згодовують її поросяті вранці. Для свиней найбільш небезпечна червона столовий буряк. При згодовуванні сирого буряка отруєнь не буває.
Ознаки. У свині захворювання виявляється протягом першої години після згодовування: вона лежить, намагається встати, але падає, заривається в підстилку, з'являється слинотеча, іноді блювота; п'ятачок і кінчики вух синіють, шкіра бліда, холодна. Температура тіла падає до 37-37,5 °, тварина може загинути через 1-2 години після згодов

Немає коментарів:

Дописати коментар